fredag 23 januari 2015

Favoritklänningen


 Här är en klänning som jag sydde i slutet av förra året och som fotograferades i december. Efter detta har det varit tjock snö som smält bort i två omgångar, och nu igen är det riktigt mycket snö och dessutom ett par minusgrader, så förhoppningsvis ligger det kvar ett tag.

Klänningen är sydd i ett tunt kostymtyg med mycket ull i, köpt från korps samtidigt som tyget till den andra blåa ylleklänningen. Innan jag sydde den klänningen hade jag bara använt mönstret hawthorn till klänningar jag sytt och trivts i och tyckte att jag var lite tråkig som sydde samma sak om och om igen. När jag så sytt den förra blåa efter ett nytt mönster med allt vad det innebär av att föra över mönster till lämpligt papper, klippa, testsy överdel och sedan upptäcka att jag hellre använder mina gamla klänningar sydda efter samma mönster insåg jag att de trots allt inte är helt likadana. Titta bara här, här, här, här (den hamnade aldrig på bloggen eftersom den krympte i första tvätten och gavs bort till en vän. Jag lärde mig något viktigt i alla fall) och här. Inte så himla lika ändå, eller hur?

Så, jag kommer nog att fortsätta sy variationer på hawthorn efersom det är ett väldigt bra basmönster som passar mig. Denna gång tog jag helt bort knäppningen och tänkte sy i en dragkedja, men sedan töjde den massiva rynkningen ut tyget runt midlan så mycket att det inte behövdes. Den går lätt att dra över huvudet.Kragen har jag ritat om, höjt midjan en aning och så har jag använt min standardkjol - riv av två våder så långt av tyget du vill att kjolen ska vara lång, sy ihop i sidorna (med fickor i sömmen) och rynka eller vecka i midjan. Med 150 cm tygbredd blir alltså kjolen härliga 3 meter i omkrets, precis sådär lagom mycket för mycket som jag gillar.

Klänningen är en stor favorit, jag använder den så ofta jag kan utan att det blir pinsamt (som tur är tycker jag inte att särskilt mycket är pinsamt, så jag använder den väldigt, väldigt ofta). Gärna tillsammans med min gröna Siri eller den röda stjärnkoftan, båda stickade i supersoft från Magasin Duett, ett garn jag bara kan säga positiva saker om. Det är fantastiskt! Jag måste sticka en till kofta i det garnet snart, har ju bara fem i nuläget.
5 kommentarer:

  1. Jättefin :) Har du visat hela din tröjsamling nån gång? Hade varit kul att se!

    SvaraRadera
  2. Vilken underbar klänning. Önskar jag var så där duktig på att pillemojsa, när jag syr måste det vara ett färdigt och bra mönster på svenska annars fattar jag ingenting. wow säger jag.

    SvaraRadera
  3. Очень красивые фото и прекрасная работа!

    SvaraRadera