söndag 16 juni 2013

Garnfärgning

Idag har jag äntligen vågat mig på något som jag har velat prova väldigt länge: att färga garn. Jag beställde ett startpaket med syrafärger härifrån, och först ut att färga var  två hekto angorett, ett väldigt mjukt och trevligt garn i en hemsk nyans. Jag köpte garnet över internet (kommer inte ihåg varifrån) för länge sedan, och blev så besviken när jag såg hur färgen såg ut, det var inte alls den färg jag trodde. Men eftersom det var en ganska ljus färg så gick det bra att färga över, jag tycker att det gick över förväntan och är himla nöjd!

Såhär såg garnet ut från början, fast ännu fulare! Tänk klorblekt + äckelgrönt. 
 Här är första härvan, väldigt spännande!
 Den gröna tänkte jag inte på att fotografera i grytan, jag var lite för mycket uppe i varv över färgningen. Men i instruktionerna stod det att man skulle hälla i färgen efter garnet, och det gjorde nog att det gröna blev så flammigt, för det färgade jag i en mindre gryta än det röda garnet. Nästa gång löser jag nog färgen i grytan innan jag lägger i garnet.
 På tork! Det ska bli väldigt intressant att sticka upp.
 Till det röda använde jag mycket mer färg än vad som skulle ha varit full färgmättnad eftersom det såg så blekt ut i grytan, och det var nog bra, för garnet sög åt sig all färg. Tänk om den klorgröna hade lyst igenom...

8 kommentarer:

 1. Ser ut som rabarber med röda stjälkar. Jättefint!
  Jag brukar kombinera olika färgningsätt. Först genom att lösa färgen i grytan och när härvan känns bra brukar jag ibland strö över lite torra färgpigment som får lösa sig i garnet. Då blir det små färgprickar här och där.

  SvaraRadera
 2. Tack Tina! Det tror jag är himla smart, jag gör nog så nästa gång! :)

  SvaraRadera
 3. Smart att färga när man inte är nöjd med garnets ursprungliga färg. Du verkar ha fått ett bra resultat. Såg att det fanns två olika röda nyanser; eldröd och rubinröd. Hur mycket mer färg tog du vid färgningen och vilken av de röda nyanserna använde du?

  SvaraRadera
 4. Tack! Lotta: Ja, färga över garn är något jag ska fortsätta med. Jag har använt mest eldröd, men lite brandgul, solgul och nattsvart också. Och jag fick ta nästan dubbelt så mycket färg till det röda garnet, men till det gröna hade jag inget extra, och det blev ju mättat ändå. Det skulle kunna bero på att det är svårt att väga upp exakt 5g eftersom det är så himla lite, och att jag har fått lite olika mängd i olika påsar.

  SvaraRadera
 5. så fint det blev!

  ja, att färga garn är roligt:D

  SvaraRadera
 6. tack=) välkommen tillbaka till dig också. fast till bloggeriet =) kram eddy

  SvaraRadera