söndag 15 mars 2015

Den snabbaste koftan i mitt livInnan jag blev vän med en stickmaskin så tyckte jag att flerfärgsstickning inte var något för mig. Det tog för lång tid att sticka och blev alltid knöligt. Någon enstaka vante eller socka kunde det bli, men aldrig något stort. Nu går jag i en skola med en av de bästa maskinstickarna som lärare, man kan bli entusiastisk för mindre. Med maskin går det lika fort att sticka flerfärgsstickning som enfärgat, och resultatet är fantastiskt jämnt och fint.

I början av terminen hade vi ett maskinstickningsprojekt: alla skulle sticka varsitt plagg. Jag stickade först en kofta till en vän, med isatt ärm, små knapphål och andra fina grejer (den kommer det bilder på när vi har träffats igen), och när den var klar hade jag några dagar kvar innan projektet var slut. Då fick jag idén att testa att sticka en kofta i en enkel modell för att se hur snabbt jag kunde sticka en kofta på maskin. Jag hade hört att min lärare stickar en kofta på tre timmar. Så, jag förberedde genom att lägga in mönstret i datorn (ytmönstret är från boken maskor och medeltid, fast jag har ritat om det en del för att passa i stickmaskin - det var för långa flotteringar i originalmönstret) samt räkna på modellen. Sedan kom dagen då jag skulle börja sticka koftan, jag kom till skolan strax efter nio på morgonen och hade stickat klart alla delar och båda knappkanterna när jag gick hem halv fem. Dagen efter stickade jag halskanten, sydde ihop alla delar och fäste trådar, vilket tar jättelång tid. Jag tror att jag var i skolan nio till tre den dagen, och sedan var koftan klar!

Alltså ca 11 timmar totalt för en kofta om man bortser från planeringstiden innan vilket tar ungefär lika lång tid (rita mönster, göra masktäthetsprov, rita och räkna modell, sticka prover på kanter osv). Jag fick nog repa ett varv totalt i stickningen vilket är rekord och maskinen krånglade inte alls, så jag skulle inte kunna effektivisera särskilt mycket mer (bortsett från fikapauser) och absolut inte till tre timmar! Detta störde mig något alldeles enormt och jag funderade hit och dit på det innan jag till sist frågade min lärare hur sjutton jag skulle kunna sticka en kofta på tre timmar. Det visade sig att det hon menade när hon pratade om detta var en enfärgad tröja, i bara fyra stycken, och utan montering inräknad. Skönt!

Garnet jag använt är ett shetlandsgarn från Jamiessons och knapparna är från min samling. Stickmaskinen är en silver reed med datorkoppling och vet ni vad? Jag har köpt en sådan stickmaskin till mig själv. Hur bra som helst!

För övrigt kallar jag koftan Grå rosen och den kommer att hänga i utställningen på min skolas öppet hus som är nästa helg, här kan ni läsa mer om det.


4 kommentarer:

  1. Den är verkligen superfin! Häftigt att en egengjord kofta kan bli till på den korta tiden. Det måste kännas magiskt när man vet hur lång tid det tar att göra för hand.

    SvaraRadera
  2. Så fin den blev! Jag älskar mönstret och den där lilla röda detaljen lyfter alltihop :-)

    SvaraRadera
  3. Åh vad fin och vad inspirerande! :)

    SvaraRadera