tisdag 17 maj 2011

Björksaft!

När saftkokarandan anfaller är björksaft en väldigt god och bra saft att koka, det tar inte så lång tid och man behöver inte odla något, det är bara att ta en stor kasse och gå på bladplockarpromenad. Dessutom brukar björksaftsäsongen sammanfalla med att mina bärsafter kokade på hösten börjar ta slut.

Detta behövs:
En massa björkblad
Ca 3 kg socker
Vatten
9 citroner
Citronsyra

Samt ungefär nio rena glasflaskor med lock (det kan vara bra att ha några extra), tratt, slev, sil, grytlappar, tidningspapper att lägga på köksbänken och en jättestor gryta.

Ta en promenad till en fin skog inte allt för nära en väg, och repa ner en halv papperskasse björklöv (ca 1,5 kg). Detta ska man helst göra på våren när björklöven är nyutslagna, väntar man för länge blir saften besk. Lägg bladen i en stor gryta och häll på kokande vatten så att det täcker, ca 6-7 liter, och låt koka i 20 minuter. Om man har ekologiska citroner kan man skala av det yttersta på skalen med en potatisskalare och låta de koka med bladen. Sila ifrån löven och häll tillbaka vätskan i grytan.
Sätt ugnen på 100 grader och lägg in flaskorna där, locken lägger man i en liten kastrull med vatten som får småkoka. Blanda sedan ner ca 3 kg socker, saften från alla citroner, blanda till lite saft i ett glas och smaka av med extra citronsyra om det behövs.
Ta ut flaskorna en i taget från ugnen och häll upp saft hela vägen upp, det ska vara så mycket att det nästan rinner över. Sätt på lock och ställ undan att svalna. Efter ett tag börjar det koka i flaskorna igen för att trycket sjunker när saften svalnar och krymper. Har man klicklock börjar de att klicka efter ytterligare en stund, när det blir vakuum i flaskorna.
När flaskorna har svalnat helt lägger jag dom i blöt i diskhon en stund, för att få bort saftkladd och gamla etiketter. De skrapar jag bort med en degskrapa eller ett rakblad med en möbeltass runt ena sidan.
Saftflaskor på tork, nivån i dem har sjunkit betydligt.
Och nu: skriva etiketter! Det är definitivt mitt favoritmoment. En bra sak är att märka med årtal, har man lyckats få vakuum i flaskorna håller de i flera år.
Saftparad med påklistrade etiketter, klart!

11 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Och fantastiskt gott är det! :)

  SvaraRadera
 3. oj så häftigt! har aldrig smakat :)

  SvaraRadera
 4. oj så häftigt! har aldrig smakat :)

  SvaraRadera
 5. Det ser fantastiskt ut. Just nu är är jag ledsen att jag inte tål citroner :'(

  SvaraRadera
 6. Har aldrig hört talas om Björksaft innan, men det låter onekligen gott!

  SvaraRadera
 7. Tack för att du delar med dig av receptet!

  SvaraRadera
 8. Tack snälla för att du delar med dig! Nästa år ska här kokas björksaft! Våren gick lite för fort i år tycker jag (verkar gå fortare och fortare!?!)så bladen har nog blivit lite för kraftiga. Men nästa år.....//Margareta i Huskvarna

  SvaraRadera
 9. åhå. det ser ljuvligt gott ut. måste provas. fantastiskt fint med maskroskrans dessutom.

  SvaraRadera
 10. Aldrig provat men det verkar ju spännande! Du har en award att hämta på min blogg!

  SvaraRadera
 11. Oj, vad häftigt! Det här vill jag verkligen prova. Måste bara låta det bli vår :)

  SvaraRadera