söndag 28 mars 2010

Från ull till mössa på två dygn

Den första gången jag hade ett riktigt sommarjobb köpte jag ull för precis allt jag tjänat. Jag tror att det var sommaren när jag precis fyllt sexton, men det kan ha varit året efter det också. Hur som helst så blev det en himla massa ull för pengarna, någonstans runt sex kilo, som trillade ner i brevlådan i små omgångar hela sommaren. Det är okardad, otvättad alpacka, uppvuxen i Skåne. Jag köpte ull i en himla massa nyanser och kvalitéer, från svart superlen babyalpacka till grövre, grå.
Jag och yngsta systern hade en till kardmaskins-workout i fredags kväll, som resulterade i två stora sjok av denna mörkbruna alpacka. Efter senaste kardomgången var det kvar lite ljusgrått, jag lät det vara kvar för att ge garnet mera liv.
Igår spann jag tre spolar entrådigt, och fick äntligen testa att spinna tretrådigt med tre trådar. Annars har jag bara tvinnat tretrådigt med navajoteknik, men nu fick jag användning för de nya spolarna jag gjorde just för att kunna spinna tretrådigt.
De tre spolarna blev sedan till detta tjocka garn: ca 110g och 100 meter. Jag är himla stolt över att jag lyckades spinna precis som jag tänkte, meningen var just att garnet skulle väga ungefär 1g/meter, och detta är ju rätt nära, eller hur?
Igår stickade jag upp en Icing Swirl Hat, mönster av Ysolda, som jag tvättade efter stickning, men när jag tvättat klart märkte jag att den växt oförskämt mycket. Efter att ha sovit på saken repade jag upp och stickade om i morse, och blockade över lillasysterns ballong. Jag fick fotohjälp av min mor, och nu har jag bosatt mig i mössan som ännu inte är helt torr efter blockning, men väldigt mjuk ändå.

6 kommentarer:

 1. Så fin färg, och så fint garn! Jag tycker att det blir mera "styrsel" i Alpacka om man har lite fårull i.
  Himla duktig är Du! Och söt som en smällkaramell! Kram!

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar mössa. Nu blir jag sugen på att härma dig!

  SvaraRadera
 3. Såå fin mössa! Jag blev helt kär i den och dina bilder när jag såg den på ravelry.
  Väldigt vacker färg.

  SvaraRadera
 4. Uuuuundebar mössa, verkligen jätte fin!! Och hej förresten! *ler*

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig blogg jag snubblade över! Så fin mössa!! Och vilken fin sjal! Får man fråga om du har mönstret till sjalen? :)

  SvaraRadera
 6. Tack så mycket! Ja, det finna gratis här: http://web.archive.org/web/20080611171807/www.elann.com/ShowFreePattern.asp?Id=107024

  SvaraRadera