onsdag 26 januari 2011

Världens bästa fudge.

När jag vill göra något riktigt lyxigt och gott (vilket händer ganska ofta), då gör jag denna fudge. Den är otroligt god, smälter i munnen på det rätta sättet och smakar mycket choklad. Jag har experimenterat ganska länge och till sist kommit fram till det bästa receptet, som aldrig har gått snett. Receptet räcker till ganska mycket fudge, så om man vill begränsa sig så går det bra att bara göra hälften.

5,5 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk sirap
2 dl grädde
100 g smör, rumstempererat eller i bitar
2 msk vaniljsocker

Blanda socker, kakao, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och låt koka under omrörning tills det klarar ett ganska fast kulprov. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner smör och vaniljsocker. Vispa i några minuter och häll upp i en väl smord form (jag brukar använda två avlånga brödformar). Ställ formen svalt, jag ställer den oftast i frysen, både för att jag vill äta fudgen direkt, och för att den lossnar väldigt lätt då. Efter ungefär en - två timmar är det klart!

Jag brukar smaksätta min fudge, det kan man testa lite olika saker som man blandar ner samtidigt med smöret (och utesluter då vaniljsockret). Fudgen på bilden är smaksatt med rivet skal från ekologiska apelsiner och lite kanel pudrat på ytan. Andra smaksättningsförslag är riven färsk ingefära eller några droppar mintolja. Gott!

8 kommentarer:

 1. Umpfh! Det där skulle kunna bli det nya beroendet. Nu är jag mest inne på *beep*bollar. Fast jag börjar tröttna :)

  SvaraRadera
 2. Åh, detta måste provas! Ser gudomligt ut!

  SvaraRadera
 3. Gör det! Och tala gärna om hur det blev sen. :)

  SvaraRadera
 4. Jag kan med nöje intyga att fudgen är ljuvlig! :)

  SvaraRadera
 5. efter en snabb titt i kylen konstaterade jag att jag testar direkt, perfekt till lets dance ikväll, tusen tack

  SvaraRadera
 6. Tror jag ska testa, eller be sonen testa. Han har snöat in på kladdkaka men detta kan definitivt vara ett alternativ.

  SvaraRadera